Hochschornerovci prekvapujúco nepostúpili do finále na MS

15.09.2013 Celý región

Praha 15. septembra (spravodajca TASR) - V semifinále deblistov Tomáš Kučera - Ján Bátik s dvoma dotykmi na 17. a 18. bránke sa medzi postupujúcich nezmestili. Ako blesk z jasného neba však nad kanálom zaburácal krach obhajcov titulu bratov Hochschornerovcov. Vynechaná 17. bránka a predchádzajúce ťuky na 10. a 14. bránke spôsobili, že zvesili pádla a prestali už pred cieľom zaberať. Hochschornerovci, ak by vybojovali titul, mohli sa vyšvihnúť na piedestál v štatistike individuálnych titulov v histórii slalomárskych MS. Teraz majú na konte päť zlatých medailí rovnako ako americký singlista Jon Lugbill a britský kajakár Richard Fox. Hochschornerovcom sa pred dvoma rokmi na MS v Čunove podaril husársky kúsok so štvrtým zlatom v nepretržitom rade, čo ešte nikto nedokázal, teraz v Troji si v semifinále zmarili siahnuť na ďalší unikát.

Peter Hochschorner: Je to škoda, že sme takto ukončili sezónu

Zadák v lodi Peter Hochschorner popísal kritické momenty jazdy s analytickým pohľadom. "V kombinácii na zadný traverz sme nedokázali cez prúd preraziť, nedostali sme sa do povodnej bránky a museli sme sa vrátiť. Stratili sme veľa času, aj si ťukli bránku, chceli sme to ešte skúsiť, aj preto, že trať bola komplikovaná a ďalšie lode mohli mať podobné problémy. Na ďalšej returke Paľa príliš vyviezlo vonku a bránka prešla medzi nami, čiže bola to čistá päťdesiatka, bez možnosti nejakej opravy. Trať na konkrétnom úseku nám nesedela, bolo to od ruky, ťažko sa niečo vymýšľalo. Najviac sme si verili na zadný traverz, no prúd nás možno prekvapil, bol silnejší, ako sme predpokladali."

Ako sa s týmto neúspechom zmieriť, Peter Hochschorner popísal takto: "No, predovšetkým je to škoda, že sme takto ukončili sezónu. Vo finále by sme určite pádlovali inak, poučení z chýb. Treba sa pozerať dopredu, potrénujeme a pripravíme sa možno lepšie. Túto sezónu po voľnejšej príprave nám to vcelku išlo, asi je to prirodzené, že krivka výkonnosti kolíše. V Čunove vo finále Svetového pohára sme nedávno zajazdili dobre, teraz nám štastie neprialo, alebo sme nemali šťastie v rozhodovaní."

Do finále z tretej priečky postúpili jedine bratanci Ladislav a Peter Škantárovci so šancou na jednu z medailí.

Dukátová a Kaliská budú bojovať o medailové pozície


Svetový šampionát slalomárov na divokej vode vyvrcholil v pražskej Troji zostávajúcimi štyrmi finálovými disciplínami. V nedeľnom predpoludní boli na programe ešte semifinálové jazdy kajakárok a deblistov a v nich sa šesť slovenských lodí usilovalo zaradiť do desiatky postupujúcich.

Kajakárka Kristína Nevařilová zaplatila nováčikovskú daň debutantky na MS, so šiestimi trestnými sekundami a s pomalou jazdou obsadila v semifinále až 23 miesto z 30 štartujúcich. Od Eleny Kaliskej i Jany Dukátovej sa postup jednoznačne očakával. Najskôr si s nástrahami 25 bránok hravo s čistou jazdou poradila Kaliská a aj Jana Dukátová, napriek zdržaniu na 21. protiprúdnej bránke, jasne postúpila, dokonca z 2. miesta.

Diváci márne tlačili do finále dvojnásobnú olympijskú víťazku Češku Hilgertovú s 15. priečkou a 18. Austrálčanke Foxovej sa nesplnilo želanie bojovať po zlate v singli o druhý individuálny titul aj v kajaku.

Semifinálové výsledky

K1 ženy: 1. Kateřina Kudějová (ČR) 110,27 (0), 2. Jana Dukátová 110,41 (0), 3. Jasmin Schornbergová (Nem.) 112,82 (0), ...5. Elena Kaliská 113,61 (0), ...nepostúpila 23. Kristína Nevařilová 132,07 (6)

C2: 1. Jonáš Kašpar - Marek Šindler 113,54 (2), 2. Jaroslav Volf - Ondřej Štěpánek 116,37 (4), 3. Ladislav a Peter Škantárovci 116,77 (0), ...nepostúpili 14. Tomáš Kučera - Ján Bátik 122,92 (4), 19. Pavol a Peter Hochschornerovci (všetci SR) 187,94 (54)
 

Vyberte región